Tekstpod
Lansering Tekstallmenningen: Kulturtidsskrifter 2021

Lansering Tekstallmenningen: Kulturtidsskrifter 2021

January 7, 2021

2021 skal være kulturtidsskriftene sitt år.

Hvem er de, hvilken rolle har de og hva gjør de som ikke avisene gjør?

I anledning lanseringen av Tekstallmenningen – tidsskrift- og småforlagssentralen i Bergen, inviterer vi til en høyaktuell samtale om kulturtidsskriftenes funksjon og betydning.

Bortfallet av innkjøpsordningen for allmenne kulturtidsskrifter har i 2020 svekket både økonomi og offentlig tilstedeværelse for tidsskriftene. I Nasjonal bibliotekstrategi 2020–2023, ”Rom for demokrati og dannelse”, er tidsskriftene fullstendig forbigått. Tekstallmenningen vil ta tak i denne utfordringen, med det som mål å gjøre mangfoldet av norske tidsskrifter tilgjengelig i hele landet.

I samtalen deltar følgende personer:

Arne Borge er kulturredaktør i Vårt Land, og har bakgrunn som forfatter, kritiker og redaktør i tidsskriftet Vagant.

Charlotte Myrbråten er programansvarlig på Bergen Offentlige Bibliotek, og var tidligere redaktør i tidsskriftet Fett.

Christian Kjelstrup er redaktør i Samtiden, Norges største og eldste allmennkulturelle tidsskrift, og er styremedlem i Norsk tidsskriftforening.

Sheila Feruzi Kassim er styremedlem i Tekstallmenningen, medlem i Ungdommens ytringsfrihetsråd (Norsk PEN og Fritt Ord) og leder i Vuma Projects, som i 2021 lanserer et nytt tidsskrift med den ambisjonen å engasjere og heve kompetansen til minoritetsnorske skribenter.

Episoden er spilt inn for Debatt i P2. 

I egne hender: Kinakaal forlag

I egne hender: Kinakaal forlag

December 14, 2020
Serien I egne hender skal i ulike formater presentere den uavhengige bokbransjen.

I høst skulle vi gjennomføre en turné med Vagant-redaktør Audun Lindholm i samtale med ulike småforlag i regionen, men arrangementene vil på grunn av de gjeldende restriksjonene kun gjennomføres digitalt.

Hva er motivasjonen bak å etablere et uavhengig forlag? Hvordan jobber forlaget med innhold, utforming og produksjon? Og hvordan bidrar det til det litterære mangfoldet?

I andre episode blir vi kjent med Kinakaal forlag i Bergen, og Audun Lindholm møter Ben Wenhou Yu til samtale. Han startet forlaget sammen med Yilei Wang i 2019 med et ønske om å skape kunstneriske samarbeid mellom Norge og Kina.
I egne hender: Skald forlag

I egne hender: Skald forlag

November 30, 2020
Serien I egne hender skal i ulike formater presentere den uavhengige bokbransjen.
 
I høst skulle vi gjennomføre en turné med Vagant-redaktør Audun Lindholm i samtale med ulike småforlag i regionen, men arrangementene vil på grunn av de gjeldende restriksjonene gjennomføres digitalt.
Hva er motivasjonen bak å etablere et uavhengig forlag? Hvordan jobber forlaget med innhold, utforming og produksjon? Og hvordan bidrar det til det litterære mangfoldet?
 
I første episode skal vi bli kjent med Skald forlag i Leikanger, hvor Audun Lindholm møter forlagssjef og redaktør Simone Stibbe sammen med designer, forfatter, oversetter og illustratør Øystein Vidnes til samtale.
Skriveskoler

Skriveskoler

June 9, 2020

Skrivekunstakademiet i Hordaland, Forfatterstudiet i Bø og Forfatterstudiet i Tromsø utdanner forfattere og er en viktig del av det litterære økosystemet. Flere av de store forlagene etablerer også egne kurs og skriveskoler, og det er stor interesse for nyutdannede forfattere.

Det kommer tidvis offentlige utspill som kritiserer konseptet skriveskoler, noe vi sjelden ser i forbindelse med utdanning i andre kunstfelt.

Tekstallianse har invitert undervisningsleder ved Skrivekunstakademiet, Rolf Enger, til en samtale om skriveskoler med forfatter og tidligere student, Erlend O. Nødtvedt, og forfatter Ida Lødemel Tvedt som har gått på forfatterutdanning på Colombia University i New York.

Samtalen er gjort i opptak på USF Verftet.
Teknisk produksjon ved M12 Kultur.

Watch Now:
Bokmessen i Frankfurt

Bokmessen i Frankfurt

May 19, 2020

52 millioner kroner kostet det å være gjesteland på bokmessen i Frankfurt i 2019. Hva fikk forfatterne ut av investeringen?

Forfatter og kommentator i Bergens Tidende, Jens Kihl, samtaler med forfatter og redaktør, Henning H. Bergsvåg, og forfatter og leder for LitfestBergen, Teresa Grøtan, om bokmessen i Frankfurt.

Watch Now:
Litteratur i lokalpressen

Litteratur i lokalpressen

May 12, 2020

I vår første samtale om litteratur i pressen har vi invitert sjefsredaktør i BA, Sigvald Sveinbjørnsson, kulturredaktør i Bergens Tidende, Frode Bjerkestrand, og forfatter og skribent, Ida Lødemel Tvedt, til en samtale om lokalpressen og deres kulturdekning.

Vi skal bli bedre kjent med situasjonen i mediehusenes hverdag, hvordan redaksjonene jobber og hva våre to lokalaviser tenker om kulturjournalistikk og kritikk av litteratur.

Og hva kan vi i Tekstallianse og andre aktører i feltet gjøre for å påvirke i positiv retning?

Watch Now:
Tekstallianse 1 år: digital litteraturfestival

Tekstallianse 1 år: digital litteraturfestival

May 8, 2020

I anledning Tekstallianse sin ettårsdag, inviterer vi til opplesninger på USF Verftet med ti forfattere som på hver sin måte har betydd mye for oss i etableringsfasen.

Medvirkende: Ida Lødemel Tvedt, Henning H. Bergsvåg, Sandra Lillebø, Pedro Carmona-Alvarez, Katrine Heiberg, Eivind Sudmann Larssen, Cecilie Løveid,Erlend O. Nødtvedt, Gunnhild Øyehaug og Tomas Espedal.

Teknisk produksjon ved M12 Kultur.

Watch Now:
I egne hender vol. 5: Linda Børnes & Bengt Ståle Tvedt

I egne hender vol. 5: Linda Børnes & Bengt Ståle Tvedt

May 6, 2020

Om å skape sin egen arbeidsplass. Før og under koronakrisen.

Kulturprodusentene Linda Børnes og Bengt Ståle Tvedt har jobbet frilans i Bergen i mange år. De deler erfaringer fra et arbeidsliv der de selv har tatt karrieren videre i egne hender. Samtaleleder er Inga Moen Danielsen fra Tekstallianse. 

Watch Now:
I egne hender vol. 4: AFV Press og Lik forlag

I egne hender vol. 4: AFV Press og Lik forlag

April 24, 2020
Småforlag er en viktig del av det litterære kretsløpet i Norge. De bidrar til nye stemmer, mangfold, kvalitet og spesialiserte utgivelser. De fleste småforlag er startet med stort engasjement og drives på idealisme, og representerer en motkultur til de store forlagene.
 
Vi møter Kenneth Pettersen fra AFV Press i Oslo og Maja Hagen Torjussen fra Lik forlag i Kristiansand til en samtale om hvordan de har satt i gang sine prosjekter og hvordan de jobber.
 
Om bokbransjen med Anne Oterholm

Om bokbransjen med Anne Oterholm

April 2, 2020

8. mai 2019 ble foreningen Tekstallianse stiftet på Litteraturhuset i Bergen. 

Forfatter, skribent og kritiker Anne Oterholm innledet med en innføring i litteraturbransjens oppbygning, strukturer, og dens formelle og uformelle bindinger. Oterholm var mangeårig leder av Den Norske Forfatterforening og har vært aktiv i Kulturrådet i snart ti år. Nå leder hun forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø.

Play this podcast on Podbean App